top of page

Vedeli ste, ŽE? # 2


1 VČELA = 1/12 ČAJOVEJ LYŽIČKY MEDU

včelia sila je v ich počte. Od jari do jesene včielky robotnice musia vyrobiť až 27 kilogramov medu na to aby ich rodina prežila v zdraví počas zimy. Vzhľadom na to, že jedna včela dokáže za svoj život vyrobiť iba 1/12 čajovej lyžičky medu, musíme uznať, že je to veľká makačka.

MILIÓN DETÍ ZA ŽIVOT

včelia matka dokáže denne vyprodukovať až 1500 vajíčok , z ktorých sa vyvinú malé včielky. Toto dokáže už 48 hodín po prvom oplodnení a vydrží to takto ťahať 3-4 roky :) V konečnom dôsledku zvládne včelia matka A.K.A. kráľovná priniesť na svet za svoj život až 1 milión detí.

ŽENA vs MUŽ , alebo MATKA vs TRÚD

trúd má v biorytme včelej rodiny iba jedno poslanie a tým je oplodnenie včelej matky. Tá si vystačí s týmto genetickým materiálom od trúda až 3-4 roky. Trúd však taký dlhý život nemá a krátko po naplnení svojej misie je vyhostený z úľa a keďže sa nevie sám o seba postarať tak následne na to zomiera.

VČELIA RODINA MÁ AŽ 60 000 ČLENOV

na to aby sa misia včiel naplnila je potrebné veľa včielok zapojených v pracovnom procese. Robotnice usilovne zbierajú potravu a ukladajú med, SBSkárky strážia vchod. Inžinierky budujú plasty a hrobárky vynášajú prepracované kolegyne z úľa. No a matka prináša na svet nové tváre. Takáto komunita môže narásť v jednom okamihu svojho maxima až na počet 60 000.

 

Nedávne príspevky
Archív
Nasleduj nás na sociálnych sieťach
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page