top of page

Vedeli ste, ŽE? # 1


zaujímavosti o včelách

ROBIA IBA ŽENY

vo včelej rodine makajú iba ženy. Mužská populácia sa nedokáže dokonca ani sama najesť, nie to ešte niečo robiť. Ich jediné poslanie je zabezpečiť rozmnožovanie. Keďže nemajú inú pridanú hodnotu pre rodinu, tak sú na jeseň vykázaný z úľa. Majú to ťažké tí trúdi :)

VČELA WORKOHOLIK

v chladnejšom období roka dokážu včielky žiť až po dobu 9 mesiacov. Počas leta však málokedy prežijú dlhšie ako šesť týždňov. Včely workoholičky sa počas obdobia kedy väčšina z nás oddychuje niekde na dovolenke doslova prepracujú na smrť.

VČELY NIKDY NESPIA

niet divu, že sa včely robotnice dožijú tak málo. Keďže nikdy nespia tak sa syndróm vyhorenia dostaví pomerne rýchlo a má fatálne následky.

VČELY A ĽUDIA

včely sú jediný hmyz na svete, ktorý produkuje potravu pre ľudí. Samozrejme je ním práve med v ktorom sa nachádza množstvo vitamínov a antioxidantov avšak nenájdete v ňom tuk a cholesterol.

KILO MEDU = 4 MILIÓNY KVETOV

na vyprodukovanie jedného kilogramu sladkého medu je potrebné aby včielky navštívili približne 4 milióny kvetov. Pričom na jednu "fušku" včela obehne približne 50 - 100 kvetov.

 

Nedávne príspevky
Archív
Nasleduj nás na sociálnych sieťach
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page