top of page

Káva s MEDOM. Áno či nie?


sladíte kávu? Keď ste si v duchu odpovedali áno tak patríte k 65%-tám kávičkárskej populácie. Mimochodom štatistiky z roku 2016 hovoria, že 50% svetovej populácie pije kávu, konkrétne espresso, cappuccino, latte a ľadovú kávu.

A teda 65% kávičkárov má rado osladenú kávu, pričom najčastejšie používaným sladidlom je biely cukor.

Toto však určite nie je jediná možnosť ktorú máte. I vďaka milovníkom čaju a zdravej výživy sa čoraz viac do popredia dostáva včelí med. Je to však adekvátna a hlavne vhodná náhrada notoricky známeho bieleho cukru?

Keď sa pozrieme technicky na zloženie cukru a medu je na mieste povedať, že med má viac kalórií ako cukor. Jedna čajová lyžička medu má približne 21 kalórií a čajová lyžička cukru má 16 kalórií. Tento rozdiel však nie je taký priepastný.Pozrime sa však na ďalšie fakty , ktoré by sme mali brať do úvahy.

MED V KÁVE A ZDRAVIE ČLOVEKA

med pozostáva hlavne z glukózy a fruktózy. Glukóza je jednoduchý cukor s ktorým si vie naše telo pomerne ľahko poradiť. Fruktózu naše telo však až tak jednoducho nespáli a je dosť pravdepodobné , že sa premení neskôr na tuk.

Klasický biely cukor pozostáva z takzvaných disacharidov, ktoré sú trochu viac komplexné cukry. V princípe disacharidy sa taktiež rozkladajú v našom tele na glukózu a fruktózu, problém je, že ho telo nevie tak rýchlo spracovať ako v prípade medu.

Tieto základné rozdiely nám taktiež prinášajú tri hlavné dôvody, ktoré zapríčiňujú to, koľko kalórií zostane v našom tele po konzumácií medu či cukru.

1. Med je na chuť podstatne sladší ako cukor, takže ho môžete pri sladení Vašej kávy použiť menej.

2. Vzhľadom na to, že cukry v mede dokáže naše telo spracovať rýchlejšie, je dosť veľká pravdepodobnosť, že sa Vám ich menej uloží v podobe tuku na rozdiel od klasického bieleho cukru.

3. Cukry v mede majú nižší glykemický index ako tie v klasickom bielom cukre. To v princípe znamená, že med má menší dopad na hladinu glukózy v krvi.

Keď to teda zhrnieme tak med má síce viac kalórií ako biely cukor , avšak cukry v mede sú pre naše telo vhodnejšie ako tie v klasickom bielom cukre.

CHUŤ KÁVY S MEDOM

ak ste kávu s medom ešte nikdy neskúsili a pozdáva sa Vám čo je napísané vyššie, máme pre Vás nemilú správu. Chuť kávy s medom je o poznanie iná ako sú kávičkári zvyknutí.

Vzhľadom na to, že kávu nepijeme len kôli jej účinkom, ale aj kôli jej vynikajúcej chuti. Predpokladám, že veľa z Vás to môže odradiť :) Avšak z našej vlastnej skúsenosti Vám radíme skúsiť to jeden týždeň. Po pár dňoch už tento rozdiel nebudete vnímať negatívne, priam naopak.

 


Nedávne príspevky
Archív
Nasleduj nás na sociálnych sieťach
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page