top of page

Najvyšší ČAS začať s medom.


10 dôvodov prečo sladiť medom

je med na Vašom stole maximálne na vianoce k oplátkam? Najvyšší čas to zmeniť. Včelí med je vynikajúci a to nie len do čaju. Ako vlastne taký med vzniká a v čom je pre nás prospešný? Čítajte ďalej a dozviete sa.

"Med je zrelá, sladká hmota, ktorú včely vyrábajú z nektáru, medovice a iných sladkých štiav pozbieraných zo živých rastlinných orgánov tým, že ich obohacujú látkami vlastného tela, uskladňujú v plástoch a nechávajú dozrieť". Takto nejak znie jednoduchá definícia medu v zmysle potravinárskeho zákonodarstva mnohých európskych krajín.

V tomto príspevku uvádzame 6 dôvodov prečo je med výborný na každodenné použitie:

1.MED AKO POTRAVINA

med je v prvom rade potravinou dodávajúcou energiu, ale vzhľadom na svoje zloženie hodnotnejšou ako repný a trstinový cukor. Med je mnohými odborníkmi považovaný za elixír života a jeho denné užívanie čo i len v malých dávkach má svoj význam u zdravého ako aj chorého človeka. V súčastnej uponáhľanej dobe pôsobí pri pravidelnom používaní pre ľahko podrážditeľných a nervóznych ľudí upokojujúco. Med taktiež svojím obsahom kália odoberá baktériám vlhkosť, ktoré potrebujú pre svoj rast a existenciu a teda pôsobí baktericídne. Odporúčaná denná dávka pre dospelého je 60-100 gramov.

2.VÝZNAM MEDU PRE DOJČENCE A DETI

intenzívny rast, vývoj a životné procesy detí vyžadujú aj primeranú stravu nielen pokiaľ ide o množstvo, ale aj kvalitu. Faktom je, že dojčené dieťa má omnoho lepší imunologický systém ako nedojčené. Teda ideálom je, aby dieťa dostávalo materské mlieko čo najdlhšie. V praxi však dojčiacich matiek stále ubúda a čoraz viac sa používa umelá výživa dojčiat, ktorá je dnes na celom svete dôkladne prepracovaná. Materské mlieko sa teda nahradzuje kravským mliekom, ktoré sa však musí dosladzovať. Energetická hodnota kravského mlieka je nižšia ako energetická hodnota materského mlieka. Rozdiel sa vyrovnáva prisládzaním 5-7% cukru. Bežne sa prisládzalo repným cukrom, ktorý rafinovaním stratil väčšinu minerálnych látok a vitamínov a v porovnaní s jednoduchými cukrami medu veľmi zaťažuje tráviace ústrojenstvo dieťaťa. Tým, že med obsahuje aj ďalšie prímesi ako sú minerálne látky, enzýmy atď, je jeho používanie ako sladidla v umelej výžive dojčiat výbornou voľbou.

3.MED VO VÝŽIVE ŠPORTOVCOV

zvýšený telesný výkon športovca si vyžaduje aj zvýšené nároky na jeho výživu. Osobitné nároky sa kladú na výživu športovca, ktorý prevádzkuje šport pravidelne / profesionálne. Stravovanie športovcov je veda sama o sebe. Odborníci v tomto smere uvádzajú rôzne odporúčania ako sa pri športe správne stravovať. Žiaľ, med sa spomína pomerne málo v súvislosti so zdrojmi ľahkostráviteľných jednoduchých cukrov. Človek, aj keď športuje , nemá zjesť viac ako 100-150 g cukru, aj to treba rozdeliť na 3 krát v priebehu dňa. V dennom množstve potravy nemá pripadať na jednoduché cukry viac ako 36% všetkých sacharidov a zvyšných 64% sa má utvoriť zo škrobu. Inými slovami na podiel cukrov nemá pripadnúť viac ako 250 gramov.

Med je ideálnou potravinou na dodanie energie pred športovou činnosťou, na udržanie výkonu počas činnosti a na rýchle obnovenie energie po výkone. Med svojím vysokým energetickým obsahom dodáva viac energie pri menších a častejších dávkach . Priemerný športovec znesie viac medu než akéhokoľvek iného energetického jedla či nápoja.

4.MED A HOJENIE RÁN

všetky práce o mede spomínajú v historickej časti, že med sa od nepamäti používal ako liečebný prostriedok. Egypťania už pred 3500 rokmi používali med na liečenie rán. Lekári radi citujú Hippokrata, ktorý už pred 2500 rokmi vo svojom spise "O ranách" uviedol recepty, v ktorých sa nachádzal aj med. V gréckom Epidaure v Asklepiovej svätyni (grécky boh lekárstva) sa nachádza na kameni vytesané: "Nerozčuľovať sa - veľa pokoja - piť med v mlieku - pestovať divadlo a ľahkú gymnastiku", atď.

Prakticky vo všetkých knihách o liečení medom sa navrhuje používať med na hojenie rán. Účinok medu na rany spočíva v tom, že pri jeho priložení na ranu sa zvyšuje prekrvenie a odtok lymfy, čím sa mechanicky premýva rana a vytvárajú sa lepšie podmienky pre výživu buniek v oblasti rany. Okrem toho med pôsobí antibakteriálne. Výborné výsledky dáva aplikácia medu spolu s rybím tukom obsahujúcim veľa vitamínu A, ktorý urýchľuje hojenie rán. Odporúča sa nasledovný recept na liečenie nehojacich sa rán:

včelí med (80g), rybí tuk (20g), xeroform - vitamín A (3g)

(Masť sa dáva na očistenú ranu vo forme obväzu)

5.MED A OCHORENIA ŽALÚDKA A ČRIEV

využitie pri ochoreniach žalúdka a čriev sa spomína vo všetkých prácach zaoberajúcich sa medom. Akékoľvek gastroenterologické ochorenie vyžaduje okrem iného diétne stravovanie. Pri niektorých je pacient odkázaný len na tekutú stravu, ktorú tvorí väčšinou mlieko. Typickým ochorením je vredová choroba žalúdka a dvanástnika. Ochorenie je až 3,5 krát častejšie u mužov ako u žien. Obvykle sa začína vo veku 30-40 rokov života.

Medom sa však dá vredová choroba žalúdka a dvanástnika liečiť. Vyliečenie žalúdočných vredov sa dá dosiahnuť pri dennom príjme 100g medu. Ideálne dávkovanie je 1,5-2 hodiny pred raňajkami a obedom a 3 hodiny po večeri. Konkrétne ráno 30g, cez deň 40g a večer 30g.

Zdôvodnenie zlepšenia vredovej choroby je, že med svojím zložením a pôsobením znižuje enzymatické procesy žalúdka a cukry, ktoré sa v ňom nachádzajú v prírodnej forme (glukóza a fruktóza) ktoré prijíma organizmus bezprostredne v hotovom stave. Glukóza pôsobí blahodarne na nervové bunky, znižuje ich dráždivé procesy.

6.MED A ALERGICKÉ OCHORENIA

pre alergikov je určite zaujímavá správa známeho alergológa, ktorý na základe skúseností s 22000 pacientami zistil, že po podávaní medu nastáva zlepšenie a vyliečenie až 90% všetkých alergických ochorení. Med však musí byť nespracovaný, teda prírodný, nie rozohriaty a prefiltrovaný ako sa to zvykne v niektorých krajinách robiť. Kedže tento proces med znehodnocuje. Prírodný med totiž obsahuje peľ a iné súčasti vzduchu, ktoré vyvolávajú alergiu. Denným konzumom jednej čajovej lyžičky medu sa telo proti týmto zložkám imunizuje.

Malé denné dávky medu pôsobia teda imunuzujúco, podobne ako očkovanie len v opačnom zmysle ako väčšina očkovaní.

7.MED V KOZMETIKE

med sa v kozmetike využíva od nepamäti. Bol súčasťou pleťových masiek, ktoré sa prikladali za účelom odstránenia vrások a proti starnutiu pokožky.

Napriek tomu, že kozmetický priemysel celého sveta vyvíja stále nové a nové prípravky do krémov, mastí, pleťových masiek, med si stále udržuje svoje miesto. Sám alebo spolu s inými prírodnými, rastlinnými alebo chemickými látkami je súčasťou rozličných prípravkov aj u nás.

V ponuke sú napríklad rôzne mydlá, maste, pleťové krémy, pleťové masky, atď, ktorých súčasťou je okrem iného taktiež med.

Napríklad medový jogurtový zábal obsahuje 1 kávovú lyžičku medu, 2 polievkové lyžice čistého bieleho jogurtu, 1 žĺtok, 1 lyžica pomletých ovsených vločiek. Dobre zmiešané suroviny natrieme na tvár a necháme pôsobiť po dobu 15 minút. Následne zmyjeme zábal z tváre vodou. Tento medový zábal občerstvuje, vyživuje, vyhladzuje a regeneruje pleť.

Pomerne jednoduchý recept na krásu je urobiť takzvanú medovú vodu. 1 polievková lyžica medu na 2 poháre teplej vody. Odporúča sa umývať si touto vodou pred spaním tvár 5-7 minút a potom opláchnuť teplou vodou bez mydla. Medová voda vyživuje pokožku, robí ju zamatovou a má taktiež protivráskový účinok.

 

Nedávne príspevky
Archív
Nasleduj nás na sociálnych sieťach
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page